Memories of the future

Pogledaj video

Nameštaj koji se sam sastavlja pred vašim očima?

Zamislite da celu sofu prenesete u rancu i da se ona zatim potpuno sama vrati u svoju punu veličinu… Da, pametni materijali i inovativna tehnologija projekta Memories of the future izgledaju kao magija na delu.

Suština projekta

Noumenon menja koncepciju načina upotrebe svakodnevnih predmeta zahvaljujući sistemu pametnih materijala koji imaju mogućnost samo-stvaranja ili samostalne rekonfiguracije. Pioniri smo novog pristupa, smartifikacije predmeta, gde se predmet (npr. nameštaj) transformiše pred vašim očima I time omogućava krajnjem korisniku “iskustvo eliminisanja napora”. Više ne morate da radite, sklapate, dovoljno je da posmatrate.

Koju potrebu ova inovacija rešava?

“Pametni” memorijski materijal prevazilazi tradicionalni način korišćenja predmeta. Stvara se na potpuno nov način tako što kupcu nameštaj stiže pravo u poštansko sanduče, a zahvaljujući svojstvima dizajniranog materijala, pokreće se proces samo-stvaranja čime se spakovani predmet samostalno transformiše u željeni oblik nameštaja.

“Pametna” svojstva ovog materijala postaju ključna prednost u logistici i distribuciji – drastično smanjuju zapreminu tovara i energiju potrebnu za njegov transport, a sve zahvaljujući karakteristikama materijala i filozofiji dizajna.

Šta vas je motivisalo da razvijate inovaciju ?

“Memories of the future” inovacija se pojavila zbog spremnosti i želje da prihvatimo mnogostrukost budućnosti – stvorivši “pametne” memorijske materijale za buduće primene!

Podsetimo se reči naučnika Bakminstera Fulera: “Najbolji način da predvidite budućnost, je da je dizajnirate!” Umesto da se oslanjamo na vizije o budućnosti, mi stvaramo katalizator kojim aktiviramo svojstva budućnosti u sadašnjosti.

Inovacija u tezama

Da li ste znali… da se 80 % vrednosti svih proizvoda i materijala ne nalaze u fabrikama ili radnjama, već u transportu ili čekanju da budu transportovani drumovima, vazdušnim putem, ili morima.

Šta ako… budućnost pakovanja predstavljaju sami predmeti koji su namenski dizajnirani da budu u pokretu ili da čekaju premeštaj? Ovim pristupom, krajnji proizvod zapravo i ne postoji tokom transporta, već počiva utisnut u memorijskom svojstvu materijala. U tom slučaju, “pakovanje” ustvari predstavlja privremeno stanje kompresovanosti predmeta.

Šta se zatim dešava kod kuće? Kod kuće, kupac više ne sklapa proizvod (kao u slučaju pakovanja skandinavskih proizvođača nameštaja, sa namenskim alatom), već se predmet sam sastavlja zahvaljujući unutrašenjem mehanizmu materijala, čime stvaramo novu jednostavnost. Jednostavnost je ključna stvar u našoj priči.

Nakon priključivanja pošiljke u standardnu u utičnicu, nameštaj polako samostalno narasta iz svog oblika “spakovanosti”, pružajući time korisničko iskustvo “bez ikakvog napora” – novu dimenziju za kupca u kojoj je umesto njegovog rada, dovoljno posmatranje.

Pored uvođenja koncepta samo-sastavljanja, na ovaj način se takođe otvara čitav jedan novi svet predmeta, upravo zahvaljujući jedinstvenoj mogućnosti predmeta da se modifikuju kako bi zauzeli novi oblik ili funkciju – čime dobijamo personalizaciju predmeta.

O inovatorima

Noumenon je pokazao da njena napredno dizajnirana tehnologija materijala može potpuno da promeni koncept ustaljenih načina organizacije proizvoda, dizajna, distribucije i upotrebe, uključujući tu i masovnu proizvodnju. Diverzitet materijala čini ovu kompaniju jedinstvenom u oblasti primene “pametnih” materijala.

Da bi postigao ovu jedinstvenost, noumenon sarađuje sa više instituta i industrijskih partnera. U saradnji sa gigantom u proizvodnji PU (poliuretanskih) materijala, noumenon je formulisao svoju SMPU (shape memory poly-urethane) tehnologiju sa jasnim prostorom za industrijsku proizvodnju. Sada ulazimo u poslednju fazu istraživanja, odn. izradu 100% tačno izvedenog prototipa, što bi bio začetak brenda samo-stvarajućeg nameštaja koji može da unese revoluciju u industriju nameštaja.

Glasajte za svoje favorite!

Projekat sa najviše glasova osvaja nagradu publike - 500.000 dinara! Možete glasati jednom dnevno svakog dana do 5. decembra.

Broj glasova 396
ID ?>
Inovaciju prijavljuje pravno lice

noumenon

Partneri konkursa

Da biste glasali, prijavite se sa svojim Facebook nalogom: