Često postavljana pitanja

01

Kako izgleda proces selekcije prijavljenih inovacija?

Stručni žiri će pažljivo proučiti svaki koncept projekta (inovacije) koji je uspešno poslat putem prijavnog formulara na sajtu Generator.rs do 10. oktobra u 17:00 časova. Žiri će odabrati podnosioce projekata, odnosno učesnike konkursa koje ćemo sredinom oktobra kontaktirati putem podnete mejl adrese i zamoliti ih da u roku od sedam dana pošalju kraći nacrt biznis plana radi detaljnijeg upoznavanja sa prijavljenom inovacijom.

Uputstvo za izradu nacrta biznis plana možete pronaći OVDE.

Učesnici koji nakon slanja nacrta biznis plana, odlukom Stručnog žirija uđu u sledeći krug konkursa – četvrtfinale – biće pozvani da u drugoj polovini oktobra održe prezentaciju svoje inovacije u Beogradu, gde će biti potrebno da Stručnom žiriju usmeno objasne i predstave svoju prijavljenu inovaciju. Ukoliko Učesnik nije u mogućnosti da bude u Beogradu u vreme održavanja prezentacija, biće mu omogućeno da se u tom istom terminu održavanja prezentacija uključi putem video poziva i da na taj način predstavi svoju inovaciju. 

Od inovacija koje su ušle u četvrtfinale, Stručni žiri bira 40 njih koji su učesnici polufinala Konkursa i čiji projekti će biti objavljeni na sajtu http://2017.generator.rs. Učesnicima koji su ušli u polufinale Konkursa (40 inovacija) organizovaćemo snimanje promotivnog video spota kojim će polufinalisti biti predstavljeni na sajtu Generatora.

Detaljne uslove konkursa možete pronaći  OVDE .

02

Koji su kriterijumi za procenu prijavljenih inovacija?

Kriterijumi na osnovu kojih Stručni žiri procenjuje prijavljene projekte su sledeći:

Inovativnost, autentičnost i originalnost –  predstavlja nov način poslovanja, nov proizvod ili uslugu, ili utiče na poboljšanje korisničkog iskustva;
Izvodljivost –  na način da postoji plan potrebnih resursa i sredstava za njegovo ostvarenje;
Održivost –  sa potencijalom da bude profitabilan i da postoji plan njegovog daljeg razvoja.

Detaljne uslove konkursa možete pronaći OVDE.

03

Poslali smo prijavu na konkurs, da li ćete me kontaktirati sa informacijom o odluci Stručnog žirija?

Radi brzine i efikasnosti sprovođenja konkursa, biće kontaktirani samo oni podnosioci projekata koji uđu u naredni krug selekcije. 

Kontaktiranje učesnika konkursa obavićemo putem adrese e-pošte koju je podnosilac projekta naveo u svojoj prijavi na Konkurs, sa adrese organizatora konkursa koja glasi: generator.rs@sogen.com

Proverite sve foldere svog inboksa (uključujući i folder za nepoželjnu poštu - spam) i ukoliko niste dobili mejl sa adrese generator.rs@sogen.com to zasigurno znači da projekat koji ste podneli nije prošao u naredni krug selekcije. 

Detaljne uslove konkursa možete pronaći OVDE.

04

Kako treba da izgleda nacrt biznis plana koji podnosimo u daljem procesu selekcije?

Ukoliko dobijete mejl sa naše email adrese generator.rs @sogen.com sa informacijom da ste prošli u naredni krug selekcije, zamolićemo vas da nam u roku od sedam dana od slanja mejla pošaljete i nacrt biznis plana radi detaljnijeg upoznavanja sa projektom koji ste podneli putem prijavnog formulara na sajtu Generator.rs tokom trajanja prve faze projekta. 

Vodič za izradu nacrta biznis plana možete preuzeti OVDE, a vaš dokument ne bi trebalo da bude duži od sedam (standardno formatiranih) stranica. 

Detaljne uslove konkursa možete pronaći OVDE.

05

Kako će izgledati predstavljanje predloženih inovacija pred Stručnim žirijem?

Učesnici koji nakon slanja nacrta biznis plana, odlukom Stručnog žirija uđu u četvrtfinale konkursa, biće pozvani da u drugoj polovini oktobra održe prezentaciju svoje preduzetničke inovacije u Beogradu, gde će biti potrebno da Stručnom žiriju usmeno objasne i predstave svoj prijavljeni projekat. Ukoliko učesnik nije u mogućnosti da bude u Beogradu u vreme održavanja prezentacija biće mu omogućeno da se u tom istom terminu održavanja prezentacija uključi putem video poziva i da na taj način predstavi svoju inovaciju.

Pozvani učesnici će imati priliku da pred Stručnim žirijem održe pitch (prezentaciju) u trajanju do pet minuta. Učesnici će, po želji, tokom trajanja pitcha moći da koriste standardne programe za prezentaciju (kao što je PowerPoint), video i audio materijal, onlajn programe za simulaciju rada aplikacija, kao i druge onlajn resurse. 

Sve relevantne informacije za pripremu usmene prezentacije poslaćemo odabranim učesnicima u pozivu koji će dobiti putem elektronske pošte. 

Detaljne uslove konkursa možete pronaći OVDE.

06

Šta se očekuje od 40 polufinalista koje odabere Stručni žiri?

Stručni žiri će nakon obavljenih usmenih prezentacija projekata odabrati 40 polufinalista konkursa Generator, koji će se boriti za nagradu publike, nagradu partnera i glavnu nagradu Konkursa.

Mi ćemo za svaki od 40 odabranih inovacija obezbediti izradu promotivnog video spota i drugog promotivnog materijala, kao i priremu posebne stranice za prezentaciju datog projekta na sajtu 2017.generator.rs. Od svakog odabranog tima se očekuje da u poslednjoj nedelji oktobra i tokom prve dve nedelje novembra učestvuje u snimanju video spota o njima i u pripremi predstavljanja njihovog projekta na zasebnoj stranici sajta.

Odabrani učesnici će imati prilike da pozovu ljude koji ih podržavaju, da glasaju za njihov projekat koji će biti objavljen na ovom sajtu od druge nedelje novembra, čime se projekti bore za nagradu publike u vrednosti od 500.000 dinara.

Takođe, svaku inovaciju ćemo promovisati u javnosti i medijima, čime učesnici konkursa Generator dobijaju šansu da za njih i njihovu preduzetničku inicijativu sazna što više potencijalnih partnera, budućih klijenata i potencijalnih investitora. 

Dok traje glasanje publike, Stručni žiri će odabrati 10 finalista koji će održati pitch (prezentaciju projekta) pred publikom na finalnom događaju konkursa, na kojem će biti odabrani dobitnici nagrade partnera i glavna nagrada u vrednosti od milion dinara. Od polufinalista se očekuje da učestvuju u finalnom događaju. 

Detaljne uslove konkursa možete pronaći OVDE.

07

Kako polufinalisti mogu da osvoje nagradu publike u iznosu od 500.000 dinara?

Odlukom Stručnog žirija, svaki od 40 najuspešnijih podnetih projekata biće predstavljen na sajtu 2017.generator.rs, tako da multimedijalna prezentacija svakog projekta ima svoju zasebnu stranicu na sajtu. 

Publika će moći da glasa za svoje favorite klikom na dugme za davanje glasa datom projektu na njegovoj stranici na sajtu 2017.generator.rs, uz prethodno logovanje na sajt uz pomoć svog Facebook naloga. U toku trajanja faze javnog glasanja, jedan posetilac sajta će moći da glasa jednom dnevno za bilo koji od predstavljenih 40 projekata.

Svaki projektni tim koji učestvuje u ovoj fazi takmičenja moći će da promoviše stranicu sa svojim projektom na ovom sajtu i time prikuplja glasove publike koja ih podržava. 

Detaljne uslove konkursa možete pronaći OVDE.

08

Kako finalisti mogu da osvoje nagrade partnera i glavnu nagradu od MILION dinara?

Od 40 polufinalista, učesnika konkursa, Stručni žiri će u prvoj polovini decembra odabrati 10 finalista koji će dobiti priliku da na finalnom događaju, pred brojnom publikom, prezentuju svoju preduzetničku inovaciju. 

Na finalnom događaju konkursa Generator, koji će se održati polovinom decembra, Stručni žiri će odabrati dobitnika glavne nagrade u vrednosti od milion dinara. Istovremeno, organizacije i kompanije koji su partneri konkursa dodeliće svoje nagrade odabranim inovacijama. 

Detaljne uslove konkursa možete pronaći OVDE.

Partneri konkursa