Zebright – pametni pešački prelaz

Pogledaj video

Koliko puta vas vozač nije propustio na pešačkom prelazu?

Uz ZeBright se nikada više nećete osećati nesigurno na pešačkom prelazu. Ova inovacija nam donosi pametni pešački prelaz koji svetlosnim signalom naglašava vozačima da se pešak sprema da pređe ulicu, i noću povećava vidljivost.

Suština projekta

Pametni pešački prelaz Zebright je sistem čija je svrha povećanje bezbednosti pešaka prilikom prelaska ulice na loše osvetljenim pešačkim prelazima/deonicama. Funkcioniše tako što detektuje pešaka, aktivira osvetljenje, i samim tim i obaveštava vozača o prisustvu pešaka na pešačkom prelazu.

Koju potrebu ova inovacija rešava ?

Inovacija rešava problem stradanja na slabo osveteljenim i neosvetljenim pešačkim prelazima. Na ovaj način čuvaju se životi ljudi, i smanjuju povređivanja u saobraćaju.

Šta vas je motivisalo da razvijate inovaciju?

Razlog za nastanak ideje i razvoj ovog proizvoda je lično iskustvo, ali i svest o stepenu ugroženosti pešaka, posebno kada je u pitanju prelazak ulice, i podaci koji to potkrepljuju. Pored podataka o broju poginulih i povređenih pešaka, koji su osnova za praćenje ugroženosti i stradanja pešaka, veliki značaj u odabiru hipoteza i njihovom testiranju bilo je i istraživanje stavova pešaka o subjektivnom osećaju ugroženosti.

Inovacija u tezama

 • Zebright je inteligentan sistem, kreiran da reaguje isključivo na određenu pobudu, i tako sposoban da prepozna i razlikuje pešaka od ostalih učesnika u saobraćaju
 • Zebright je skalabilan sistem. Ovaj kvalitet obezbeđuje prilagodljivost sistema realnim potrebama na uličnoj mreži, i daje mogućnost povezivanja sa semaforima u blizini, odnosno upravljanje saobraćajnim tokovima
 • Zebright je autonoman
 • Zebright je osmišljen da prikuplja veliki opseg različitih podataka
 • Zebright je „zelen“
 • Zebright je high-end rešenje, dizajnirano da unapređuje gradsku arhitekturu

O inovatorima

Naš tim čine šestorica ljudi, kojima je palo na pamet da naprave zebru koja svetli. Prijatelji su nam rekli da je nemoguće da ovakvo nešto još uvek nisu izmislili Rusi ili Amerikanci, ali izgleda da nisu, zato želimo da nastavimo ono što smo započeli.

Glasajte za svoje favorite!

Projekat sa najviše glasova osvaja nagradu publike - 500.000 dinara! Možete glasati jednom dnevno svakog dana do 5. decembra.

Broj glasova 357
ID ?>
Inovaciju prijavljuje pravno lice

Zebright tim

 • Članovi tima

  Neven Tubić

  direktor, R&D Lead

  Nikola Brborić

  inženjer statistike i istraživanja

  Đorđe Veličković

  hardware inženjer

  Nikola Krstić

  software inženjer

  Radomir Krstić

  mašinski inženjer

  Željko Tomić

  Partner&Business Angel

 • Linkovi ka projektu

Partneri konkursa

Da biste glasali, prijavite se sa svojim Facebook nalogom: