Protivpožarni CI gel

Pogledaj video

Koliko brzo možete da ugasite vatru?

Zamislite inovaciju koja bi nam pomogla da pobedimo vatru i smanjimo opasnost požara. CI-gel je inovacija koju će vatrogasci obožavati! Koristi se u vidu praha koji se dodaje vodi i 20% brže i efikasnije gasi sve vrste požara tako što vodu jako brzo pretvara u gel.

Suština projekta

Naš tim je izneo na tržište revolucionarno, potpuno ekološko i do sada najefikasnije sredstvo za borbu protiv požara bazirano na principima gel tehnologije.

CI GEL je čarobni prah koji se dodaje vodi u malom procentu i za kratko vreme, bez mešanja, vodu prevodi u stanje gela koji gasi požare značajno efikasnije i od vode i od bilo kog drugog sredstva u standardnoj upotrebi.

Koju potrebu ova inovacija rešava?

Najčešće korišćeno sredstvo za gašenje požara je voda jer je najdostupnija, najjeftinija i do sada je bila i najefikasnija. Sva ostala sredstva za borbu sa požarima imaju štetna dejstva po okolinu u kojoj živimo.

Prednosti sredstva u obliku gela u odnosu na običnu vodu:

  • Duže zadržavanje vode u obliku gela na vertikalnim i horizontalnim površinama;
  • Smanjenje mogućnosti ponovnog paljenja materijala;
  • Smanjenje štete izazvane prolivanjem viška vode;
  • Upotreba na standardoj vatrogasnoj opremi, PP aparati, vatrogasna vozila, avioni, helikopteri;
  • Termička barijera i do 3.000 °C.

Gel je biorazgradiv, ekološki prihvatljiv, nije toksičan ni alergen, može se nanositi i na ljude.

Šta vas je motivisalo da razvijate inovaciju ?

Usled razvoja industrije i globalnog zagrevanja šteta koju čine požari je ogromna i iznosi u proseku 0,15-0,20 BDP svake zemlje.

Samo u području Mediterana u protekloj deceniji izbilo je oko 50.000 šumskih požara i izgorela je površina od oko 600.000 ha. Procenjena šteta od požara u Srbiji za proteklih 10 godina iznosi preko 900 miliona evra.

Inovacija u tezama

CI GEL je obojeni prah koji koristi tehnologiju superupijajućih polimera i ugušćivača i vodu za kratko vreme prevodi u stanje gela.

Šta se ustvari dešava? Tokom procesa hidratacije, polimeri upijaju 200 do 300 puta veću zapreminu vode u odnosu na svoju zapreminu, bubre, što dovodi do stvaranja miliona sitnih kapi vode okruženih polimernom opnom.

Slaganje vode u slojeve gel-kapi dovodi do stvaranja termičke zaštite “termalnog ćebeta” na površini na koju se nanosi. Da bi toplota vatre prodrla do zaštićene površine, ona mora ukloniti svaki od nezavisnih slojeva gel kapi.

CI Gel je moguće koristiti na standardnoj vatrogasnoj opremi, vozilima, avionima ili helikopterima. Mešanje praha i vode se odvija u specijalnom mešaču koji se montira na crevo ili hidrant.

Ciljni kupci su preduzeća i ustanove koje se bave preventivnom zaštitom i gašenjem različitih vrsta požara. Distribuciju proizvoda bismo vršili direktno preko svog preduzeća i preko mreže koja se bavi prodajom vatrogasne opreme. Ovim firmama bismo pružili potpunu logistiku uz davanje tehničke podrške i obuku vatrogasnih ekipa za korišćenje proizvoda.

Naša inovacija je 2016. godine u Zagrebu na takmičenju „Pioneers of the Balkan” proglašena kao najbolja tehnološka inovacija Balkana.

Patentirano u Srbiji, patentirano u Nemačkoj a podneta je i međunarodna patentna prijava.

O inovatorima

Tim čine tri diplomirana inženjera tehnologije. Dva mastera i jedan doktor nauka.

Sretko Popadić kao tvorac inovacije već tri godine uporno radi na razvoju i primeni inovativnog sredstva. Inovator, vlasnik više srpskih i svetski priznatih patenata. Finalista takmičenja Najbolja tehnološka inovacija Srbije NTI 2010, NTI 2012, NTI 2015.

Sanja Popadić, dipl. ing, savetnik za hemikalije i savetnik za bezbednost u transportu opasnog tereta.

Prof. dr Nikola Milašinović, dipl. ing, ekspert za prirodne i sintetske hidrogelove.

Glasajte za svoje favorite!

Projekat sa najviše glasova osvaja nagradu publike - 500.000 dinara! Možete glasati jednom dnevno svakog dana do 5. decembra.

Broj glasova 338
ID ?>
Inovaciju prijavljuje preduzetnik

TEHNOLOZI

  • Članovi tima

    Sretko Popadić, dipl. ing.

    Vođa tima

    Sanja Popadić, dipl. ing.

    Marketing i promocija

    Prof. dr Nikola Milašinović, dipl. ing.

    Razvoj, prezentacija i komercijalizacija

  • Linkovi ka projektu

    YouTube prezentacija https://youtu.be/bFpsPWj8lqw

Partneri konkursa

Da biste glasali, prijavite se sa svojim Facebook nalogom: