
Kako da u suvom voću ne presuši zdravlje? Zar ne bi bilo lepo kada bi sušeno voće moglo da zadrži najveći deo svojih zdravih svojstava i posle prerade. Saznajte kako revolucionarna osmo tehnologija to omogućava.
Ovo jedinstveno postrojenje u svetu omogućiće značajno efikasniju preradu voća i povrća sa uštedom vremena, energije, sirovina i radne snage, a uz obezbeđivanje ujednačenog kvaliteta dobijenih proizvoda.
Na taj način se uz dodatne tretmane dobijaju visoko kvaliteni finalni proizvodi kao što su: sušeno voće i povrće, koncentrati, džemovi, pekmezi i razne paste, koje se zatim koriste u izradi vaših omijenih mlečnih namirnica, slatiša, sladoleda, dodataka u ishrani i drugih.
Inovacija unapređuje postupke prerade voća i povrća tako što:
Zamislite samo koliki je značaj suva šljiva imala u ishhrani naših predaka, kao izuzetno sadržajna namirnica koja ih je održavala u životu i u miru i u ratovima.
Međutim čak i danas, savremeno konvektivno sušenje šljiva traje oko 24 časa, a usled duge oksidacije i toplotnog tretmana menjaju se osnovna svojstva plodova.
S druge strane, našim postupkom se suva šljiva može proizvesti četiri puta brže, boljeg kvaliteta i očuvanih svojstava plodova – i zato želimo da svojim doprinosom unapredimo domaću industriju prerade voća i povrća.
Inovaciju predstavlja postrojenje za kontinualnu osmotsku dehidraciju i infuziju voća i povrća.
Ključni uređaj je: kontinualni osmotski kontraktor sa vibracionom mešalicom. Reč je o jedinstvenom tehničkom rešenju koje je patentom zaštićeno.
Uređaj ima sledeće funkcionalne i vrednosne karakteristike:
Projektni tim je sastavljen od stručnjaka iz oblasti hemijskog, prehrambenog i mašinskog inženjerstva koji pored teorijskog znanja, poseduju i bogato praktično iskustvo u oblasti projektovanja i izgradnje procesnih i energetskih postrojenja.
Kreatori tehničko-tehnoloških inovacija su:
Projekat sa najviše glasova osvaja nagradu publike - 500.000 dinara! Možete glasati jednom dnevno svakog dana do 5. decembra.
rukovodilac projektnog tima
zamenik menadžera projekta
stručnjak za preradu voća i povrća
realizacija prototipa i kontrola kvaliteta
izrada materijalnih i energetskih bilansa
konstrukcijska rešenja nestandardne opreme
koordinacija studenata-istraživača