Elektrohemijsko markiranje metala

Pogledaj video

Gde biste vi ostavili svoj pečat?

Ako ste ikada razmišljali o tome kako da brzo i lako ostavite svoj pečat na metalu bilo koje vrste, saznajte više o EUmark tehnologiji.

Suština projekta

Kao plod domaćeg istraživanja razvili smo elektrolite i uređaj koji vam omogućavaju da samostalno i jednostavno brendirate metalne površine za samo 2-3 sekunde, po globalno konkurentnoj ceni, koristeći postupak elektrohemijskog markiranja.

Koju potrebu ova inovacija rešava?

Mnogim malim biznisima je potrebno da brendiraju metalne predmete koje prodaju ili proizvode, a svi žele da ih taj uređaj i potrošni materijal za markiranje košta što manje. Mi smo uspeli da samostalno razvijemo izuzetno priuštive elektrolite za markiranje, koji su u potpunosti ekološki i u skladu sa novim standardima EU. Zatim smo ponudu kompletirali konstruisanjem mašine domaće proizvodnje i specijalnim filmovima za ovu namenu.

Šta vas je motivisalo da razvijate inovaciju?

Dugo godina predano radimo na razvoju rešenja završne obrade metala, vibrofiniša, markiranja, obeležavanja, a zatim smo počeli da pružamo i usluge savetnika za hemikalije.

U svom radu, uočili smo da u svetu postoji potreba za ovim proizvodom i postavili smo sebi izazov da sami razvijemo potpuno domaću ponudu i da iz Srbije krenemo u osvajanje globalnog tržišta.

Proizvodu su za dalju svetsku prezetaciju i plasman neophodni CE i UL sertifikati, a u planu je i patentiranje elektrolita za naše, evropsko i tržište SAD-a, zbog čega smo se i prijavili na konkurs Generator.

Inovacija u tezama

Šta je elektromarkiranje?

Elektromarkiranje je elektrohemijsko obeležavanje ili graviranje sa upotrebom niskog napona, koristeći malu amperažu i pečat sa željenim dizajnom, kao i elektrolit koji uslovljava da struja dodje do metala.

Činjenice elektromarkiranja

Elektromarkiranje je najbrži način za trajno markiranje elektroprovodnih metalnih površina. Daje jako oštar, atraktivan i ekonimičan otisak. Takođe ne izaziva zakrivljenost, zasecanje, nagorevanje, istezanje ili bilo kakvu deformaciju komada koji se obeležava.

Otisak je trajan jer je površina metala gravirana dizajniranim pečatom. Elektromarkiranje može da proizvede gravuru od 0,001 mm do 0,3 mm uz upotrebu primerenih režima el. energije.

Tamna “gravura” pravi plitak otisak dubine od 0.001 do 0,002 mm u zavisnosti od vremena trajanja kontakta pečata i elektrolita sa metalom.

Svetla “gravura” daje otisak od 0,002 do 0,3 mm dubine. Ona ostavlja čistu ili belu gravuru na većini metala.

Ko koristi elektromarkiranje?

Široki spektar proizvođača koristi elektromarkiranje. Proizvođači koji proizvode ekskluzivne servise za ručavanje, instrumente za merenje, testere i razne druge proizvode preferiraju ovaj metod obeležavanja kao jako precizan, pouzdan i nadasve ekonomičan.

O inovatorima

EUmark tim ima četiri člana. Radovan je dipl. ing. tehnologije, smer neorganska hemija, elektrohemija, i idejni je tvorac projekta posle višegodišnjeg iskustva na tržištima Evrope i SAD-a. Miodrag je zadužen za vizuelnu prezentaciju proizvoda i marketing, a student je IT akademije. Jovan se bavi audio-vizuelnom prezentacijom, iako gimnazijalac član je organizacionog tima čuvenog Balkan Tube Festa i popularnog YouTube kanala PCAXE. Dejan je bio sistem administrator u više domaćih banaka, zadužen je za IT i web, implementaciju Paypal-a i tekući razvoj plaćanja kripto valutama.

Glasajte za svoje favorite!

Projekat sa najviše glasova osvaja nagradu publike - 500.000 dinara! Možete glasati jednom dnevno svakog dana do 5. decembra.

Broj glasova 69
ID ?>
Inovaciju prijavljuje preduzetnik

EUmark

Partneri konkursa

Da biste glasali, prijavite se sa svojim Facebook nalogom: