Air Safety Institute – Vazduhoplovni bezbednosni centar

Pogledaj video

Gde piloti dobijaju krila?

Air Safety Institute pruža podršku obuci i treningu u vazduhoplovstvu koji putem specijalizovane opreme, simulatora i revulacionarne kurseve i seminare pokriva ključne aspekte vazduhoplovnog obrazovanja.

Suština projekta

Air Safety Institute (ASI) je podrška obuci i treningu u vazduhoplovstvu, rešavanjem praktičnih problema na manevarskim površinama i u vazduhu putem simulacija. ASI je jedinstveni vazduhoplovni centar gde se raznim rekonstrukcijama letova, vazduhoplovnih nesreća i rešavanjem praktičnih problema putem simulacija, povećava opšta bezbednost u vazduhoplovstvu i iznosi novi, savremeni, pristup na tržište.

Koju potrebu ova inovacija rešava?

Kao piloti, kroz trening smo se susretali sa konvencijalnom navigacijskom pripremom za let, kartama iz 1983. godine, olovkama i lenjirima, petominutnim podelama… Prvi dodiri sa simulatorima leta u vazduhoplovstvu omogućili su da priprema za let bude efikasnija, međutim i takav pristup je dost skup i sveden na mali broj polaznika. Naš cilj je da vazduhoplovstvo približimo svom osoblju da kroz simulacije i rešavanje praktičnih problema povećamo opštu bezbednost u njemu.

Šta vas je motivisalo da razvijate inovaciju ?

Često se dešavalo da nakon dugog i napornog dana jedva imam vremena da odmorim a sutradan imam novi let, na do tada nepoznati aerodrom. Takvo letenje mi je unosilo nemir posebno u danima kada sam praćen od strane kapetana za ocenu osposobljenosti. Poželeo bih tada da imam neki video snimak sa svim specifičnostima leta i da prelistam u kratkim crtama, sa opisima terena, pistama u upotrebi, alternacijama… da imam unapred pripremljen let. Sada to želim da napravim za ostale u vazduhoplovstvu!

Inovacija u tezama

  • Rekonstrukcije letova (Rekonstrukcija prvog srpskog interkontinentalnog leta Pariz-Bombaj-Beograd iz 1927. godine),
  • Pripreme letova,
  • Pripreme aerodromskog osoblja,
  • Rekonstrukcija vazduhoplovnih nesreća,
  • Simulirano letenje za veći broj polaznika i učenje, treniranje u većim grupama i timovima,
  • Spona pilot-mehaničar na simulatorima letenja,
  • Izrada bezbednosnih videa putem simuliranog letenja,
  • Izrada bezbednosne literature na osnovu simuliranog letenja,
  • Izrada naučnih radova u vazduhoplovstvu kao doprinos nauci nakon rada, praćenja i obuke polaznika.

O inovatorima

Dragan Lazić Profesionalni pilot EASA-FAA, PhD Student vazduhoplovnog prava, M.Sc. vazdušnog transporta, Vojno i civilno iskustvo i iskustvo u letenju u misijama pretrage i spašavanja na prostorima SAD, FAA predstavnik bezbednosnog tima za državu Ilinois, Instruktor zemaljske pripreme za letenje.

Marina Lazić, ekonomista i knjigovođa.

Glasajte za svoje favorite!

Projekat sa najviše glasova osvaja nagradu publike - 500.000 dinara! Možete glasati jednom dnevno svakog dana do 5. decembra.

Broj glasova 6692
ID ?>
Inovaciju prijavljuje neformalni tim

Golden Wings Team

Partneri konkursa

Da biste glasali, prijavite se sa svojim Facebook nalogom: